Wyspa w kuchni – dobrze czy źle

Coraz więcej osób stara się, jeśli ma taką możliwość zrealizować kuchnię otwarta na salon z wyspą. Taka opcja jest idealna dla osób, które pracując przy wyspie mogą jednocześnie rozmawiać z rodziną czy znajomymi, którzy odwiedzają właścicieli takiej kuchni. Wyspa stanowi tak zwane miejsce robocze, gdzie wszystko jest na wyciągnięcie ręki i zdecydowanie ułatwia pracę w kuchni. Blaty kuchenne powinny być dostosowane kolorystycznie do mebli w salonie, ponieważ przestrzeń jest otwarta i wszystko widać jak na dłoni. Zaletą wyspy na pewno jest to, że w kuchni pojawiają się dodatkowe szafki oraz dodatkowy blat, który możemy wykorzystać do przyrządzania potraw a poza tym wyspa daje piękny efekt wizualny. Jednak nie tylko są same zalety, ale również są wady, dotkliwe zwłaszcza w nie za dużej kuchni, czyli dodatkowe zajęcie powierzchni kuchni, czyli może utrudniać poruszanie się po kuchni, nie jest to problem, jeśli kuchnia jest duża lub też jest to kuchnia otwarta i połączona z salonem. Również zdarza się, że wyspa przyciąga uwagę wszystkich i reszta kuchni na tym traci, ponieważ odwiedzający nas goście zainteresowani są przede wszystkim tym obszarem kuchni, który jednak nie jest codziennym elementem naszych polskich kuchni. Aby mieć pewność, że wyspa jest odpowiednio zbudowana najlepiej jest skorzystać z usługi specjalisty, który na pewno będzie wiedział, w jaki sposób uniknąć pułapek, które w przyszłości by mogły utrudnić korzystanie z kuchni.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem:

Cześć, mam na imię Andżelika i witam Cię na moim blogu. Będę tu pisała różnego rodzaju historie ze świata nieruchomości! Serdecznie zapraszam do lektury wpisów :)