Bez kategorii

Choroby dotykające dłoni oraz paznokci

Nasze stopy mogą być dotknięte przez różne choroby. Z nich zazwyczaj, bowiem w ponad połowie przypadków, nasze stopy są zaatakowane przez grzybicę. Wskutek niej nasze paznokcie stają się kanarkowe oraz wyraźnie grubsze. Zachorowaniu na grzybicę paznokci dopisuje noszenie niepraktycznego, zwłaszcza nazbyt małego obuwia. Inną chorobą jest tzw. zespół zielonych paznokci, której z reguły ulegają osoby zmywające naczynia i moczący dłonie w detergentach. W tkankach wału paznokciowego może powstać tudzież stan zapalny, zwany zanokcicą. W końcu choroby wirusowe są w stanie wywołać brodawki płytek paznokciowych, których skutkiem może być brak wzrastania paznokcia. Wszelkie te schorzenia można odkryć oraz właściwie wcześnie je leczyć to naturalnie dzięki różnorodnego rodzaju badaniom, w szczególności badaniom bakteriologicznym i badaniom syntetycznym składu paznokcia. Chorobom tym można również zawczasu zapobiegać poprzez należytą pielęgnację paznokcia, jednak w razie konieczności także zmiana sposobu odżywiania i obuwia.

Wzmiankowaliśmy już, że paznokcie niejednokrotnie ulegają urazom mechanicznym. Pod taki specyficzny typ urazu wolno podciągnąć też obgryzanie paznokci. Występuje oczywiście tylko u rąk, chociaż może jakiś cyrkowiec lub ewentualnie gimnastyk potrafiłby również obgryzać paznokcie u nóg. Jest bez wątpienia oznaką dużego zdenerwowania i złych nawyków, częściej napotykane u młodych ludzi. Obgryzać wolno również skórki w okolicach paznokci. 

Gdzie się udać, aby mieć śliczne oraz zdrowe stopy?

By posiadać ładne i zadbane stopy, trzeba je bezsprzecznie każdego dnia pielęgnować, jednak też dbać o dobre buty i leczenie schorzeń paznokci, jeżeli takowe już na stopach występują. Jeśli jednak profilaktyka nie pomaga, rekomendujemy podolog ursynów – podolodzy to lekarze, którzy specjalizują się w leczeniu chorób stóp, dłoni i paznokci. Powróćmy jednakże do dbania o stopy – jedną ze szczególnych form dbałości o stopy jest stosowanie stosownej diety. Co więc musimy jeść? Nieodzowne jest zapewnienie organizmowi słusznej ilości białek, w tym aminokwasów egzogennych, występujących w białkach jaj, mleku, serach i ryżu, dalej wapnia, znajdującego się w mleku, żółtkach jaj, serach, później żelaza z czerwonego mięsa bądź natki pietruszki, krzemu, którego szczególnie dużo jest w świeżych owocach oraz warzywach, magnezu, który jest składnikiem kakao, czekolady oraz migdałów, oraz cynku, który jest zawarty m.in. w burakach, kapuście oraz kiełkach pszenicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *